Idén is Bozsik foci – de MI IS AZ A BOZSIK FOCI?

Néha nekem, testnevelőnek se könnyű a különböző versenyrendszerek, versenykiírások között eligazodni, így nem meglepő, amikor különböző kérdésekre keresik a választ a kísérő szülők, ismerősök is a pálya szélén. Ezért most egy kicsit rendhagyó módú cikk írás következik.

Október 20-án és november 10-én vettünk részt a Bozsik Intézményi Labdarúgó Program két, őszi fordulóján, az I. és II. korcsoportos, azaz a 2007/2008-ban született diákokkal, illetve a 2009 vagy az utáni születési dátummal rendelkező kis focistákkal. Ami a legfontosabb, hogy nem keverendő össze az OTP Bank Bozsik-program Egyesületi-program és az Intézményi-program:

Az Intézményi-program célja:

  • a magyar labdarúgás utánpótlásbázis szélesítése, a gyermeklabdarúgás népszerűsítése
  • a közoktatási intézmények csapatai számára rendszeres játéklehetőség biztosítása
  • a tehetséges gyermekek felfedezése, figyelemmel kísérése, kiválasztása
  • a programba már bevont gyermekek hosszú távú megtartása
  • az egészséges életmódra-nevelés társadalmi céljai megvalósításának elősegítése
  • a Fair Play szellemiség és magatartásforma népszerűsítése, érvényre juttatása
  • a Grassroots Fesztivál foglalkoztatási és rendezvényforma országos kiterjesztése
  • a Magyar Labdarúgó Szövetség tevékenységének és támogatóinak népszerűsítése.

A Bozsik Intézményi Program legfontosabb szabálya az, hogy minden gyermek focizzon 70/90 percet szabadon, folyamatosan. Ezenkívül a labdarúgás versenyszabályai érvényesek! A különbségek az alábbiak:

Játékvezető (pályafelügyelő): A körzeti fesztiválokon a O., I., II. korcsoportokban nincs játékvezető,

GÓL – a pálya teljes területéről el lehet érni, gól után középkezdéssel indul újra a játék,

LES – nincs,

PARTDOBÁS – nincs, a folyamatos támadójáték érdekében a labda lapos passzal hozható játékba, amelyből közvetlenül nem lehet gólt elérni, az ellenfél játékosai nem akadályozhatják a labda játékba hozatalát, az ellenfél játékosai a labdától 3 méterre helyezkedhetnek el,

SZÖGLETRÚGÁS – a sarokpontról történik, az ellenfél játékosai nem akadályozhatják a labda játékba hozatalát a kapus a hazaadott (rúgott, dobott) labdát kézzel nem foghatja meg,

KIRÚGÁS – a kapus a félpálya vonalán nem juttathatja át közvetlenül a labdát: sem kirúgáskor, sem játék közben ha az ellenfél térfelén ér földet a labda, a felezővonalról közvetett szabadrúgást végez el a másik csapat,

SZABÁLYTALANSÁG – szabadrúgás következik, az ellenfél játékosai a labdától 3 méterre helyezkedhetnek,

BÜNTETŐ – büntetőterületen belüli szabálytalanság esetén büntetőrúgás következik a büntetőpont a kapu közepétől számított 7 méterre van,

CSERE – bármikor lehet, cserénél a cserejátékosok kezet fognak egymással, a lecserélt játékos visszacserélhető a cserejátékosok az alapvonal és az oldalvonal találkozásánál – a saját kapu oldalán helyezkednek,

TÉRFÉLCSERE – nincs,

FELSZERELÉS – gumi-, műanyag stoplis vagy torna (edző) cipőben lehet, „éles” fém stoplis cipőben játszani tilos!

Gondoskodni kell a csapatokkal érkező szurkolók, hozzátartozók kulturált és biztonságos elhelyezéséről. A játéktér megfelelő módon különüljön el a szurkolóktól. Biztosítani kell, hogy a pályán kizárólag a mérkőző csapatok/fesztivál résztvevői és az edzők, csoportvezetők legyenek. Mindenki más a lelátón, a korláton kívül tartózkodjon.

Felhívják a résztvevő gyerekek-, csoportvezetők-, szülők-, és hozzátartozók figyelmét, hogy a rendezvényen a Fair Play szellemiséget figyelembe véve járjanak el, azaz sportszerűen játszanak, vigyázzanak a saját-, és a társaik testi épségére. Mindenki sportszerűen szurkoljon, viselkedjenek tisztelettel egymás iránt.

Lehetőség szerint a körzeti rendezvények az OTP Bank Bozsik-program Egyesületi-programban résztvevő sportszervezetek létesítményeinek igénybevételével kerülnek megrendezésre. Ezekre a grassroots fesztiválokra/tornákra a körzeti szervező hívja meg a helyi labdarúgó egyesület képviselőit, a futball nagyköveteket, a helyi támogatókat, a sajtó képviselőit, stb.

Az első (őszi) körzeti Grassroots fesztiválokon/tornákon nincs központi díjazás. A tanévben minden regisztrált gyermek motivációs ajándékot kap. Minden gyermek ajándékot és emléklapot kap. A Grassroots Fesztiválon résztvevő összesgyermek (ovi, I., II. korcsoport) díjazásban részesül.

A körzeti rendezvények (alaptorna/fesztivál) lezárásaként azokat a gyerekeket, akik a Fair Play szellemiségükkel példát mutattak, Fair Play Különdíjjal jutalmazzuk. A kiemelkedő teljesítményt nyújtó gyerekek korosztályonként különdíjat kapnak.

Megyei döntő nincs. Az országos tanévindító-, és tanévzáró fesztiválon minden korcsoportban meghívással vehetnek részt a jelentkezők közül kiválasztott intézmények csapatai (torna), a regisztrált gyerekek (grassroots fesztivál).

Összegzésként elmondható, hogy egy valóban gyermek- és játékközpontú rendezvény az OTP Bank Bozsik-program Intézményi-program, melyben a gyerekek teljesítménykényszer nélkül mutathatják be az addig tanultakat a labdarúgás terén.

A nagyvenyimi fiatalok minden alkalommal kitettek eddig magukért és önfeledt, szórakoztató játékkal hálálták meg a programban való részvételt. Szalavics Eszter tanító néni, Czuczor Zsolt és jómagam minden alkalommal büszkék vagyunk csapatainkra.

KÉPEK

Csikós Nagy Norbert – testnevelő