„Utazásom a galaxisban” kiállítás

Április 12-e az űrhajózás emléknapja, ennek apropóján a Nagyvenyimi Kossuth Lajos Általános Iskola rajzpályázatot hirdetett a Dunaújvárosi Tankerület iskolái számára „Utazásom a galaxisban” címmel.
Összesen 428 pályamű érkezett be 14 intézményből, így joggal mondhatjuk, hogy a 2022/23-as tanév legnagyobb rajzpályázata lett a környéken. Öt kategóriában közel 70 diák munkáját díjazta a zsűri oklevéllel és tárgyjutalommal, továbbá minden kiállított rajz készítője emléklapot kapott.
2023. május 3-án, 15 órai kezdettel ünnepélyes kiállításmegnyitó és eredményhirdetés zajlott a nagyvenyimi iskola aulájában. Balogh Máté (volt diákunk) zongorajátékával a StarWars ismert dallamait idézte fel, Győri Heléna Afrodité (1.a), Fábián Vince (7.a) és Jáki Jázmin (8.a) tanulóink pedig versekkel mutattak rá a végtelen és ismeretlen galaxisokra, ezzel párhuzamosan a kíváncsi, utazó emberi mivoltunkra. Fazekas Zsoltné intézményvezető szeretetteljes köszöntője után Császár Mónika Ilona pályázatszervező rajztanárnő ismertette a pályázat eredményeit, majd közösen átadták a díjakat. Végezetül aprósütemény és üdítő mellett beszélgetésekre is volt lehetőség, ki-ki megtekinthette a kiállított munkákat.
A kiállítás csodásan tükrözi a gyermekek fantáziáját arról, hogy milyen egyedi, különleges űrhajókkal fedeznék fel a galaxist, kikkel mennének el a nagy utazásra. Számos technikai megoldást is láthattunk az elképzelések kivitelezésére, a grafitceruzás rajtól a festésen át a montázs, vegyes technikákig. Fontos szempont volt zsűrizés során a minőség, azaz az alkotások kidolgozottsága, tudatossága az adott korosztályokban.
Hálásak vagyunk a felkészítő pedagógusoknak, hogy egy ilyen színvonalas kiállítás jöhetett létre, hiszen a sok feladat mellett erre is időt szántak.
Másodlagos célunk is megvalósult, mégpedig az, hogy a verseny által a természettudományos ismereteket is közelebb hozhattuk a gyermekekhez, hiszen alaposan utána kellett annak járni, mitől űrhajó egy űrhajó, mi az az űrállomás, milyen az űr, a naprendszerünk, hol tartanak a legújabb kutatások, eredmények.
Összességében egy nagyon sikeres és eredményekben bővelkedő rajzpályázatot valósított meg a Nagyvenyimi Kossuth Lajos Általános Iskola, amelyre méltán büszkék lehetünk.
A kiállítás megnyitóján készült képek facebook oldalunkon itt láthatók:
A kiállítás képei itt tekinthetők meg: