Személyazonosító okmány igénylése kiskorú gyermek számára

szemelyiigazolvany

Tisztelt Szülők!

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény 2009.06.28-án hatályba lépett módosítását követően köteles állandó személyazonosító igazolvány kiadását kérni az a Magyarországon élő magyar állampolgár, aki nem rendelkezik érvényes útlevéllel vagy kártya formátumú vezetői engedéllyel.

A korábbi jogszabályi környezetnek köszönhetően sajnálatos módon a köztudatban tévesen rögzült, miszerint magyar állampolgár első személyazonosító igazolvány igénylésére csak a 14. életévében kerülhet sor. További részletek megtalálhatóak a www.kekkh.gov.hu/szig/14evalatt aloldalon.

Miért célszerű gyermeke számára személyazonosító igazolványt igényelni?

  • A külföldre utazás joga érvényes személyazonosító igazolvánnyal az EGT-államok területére történő beutazáskor, valamint nemzetközi szerződés alapján gyakorolható, illetve, ha azt EGT-államnak nem minősülő állam belső joga biztosítja. (Bővebb információ a http://konzuliszolgalat.kormany.hu/vizummegallapodasok oldalon olvasható). Ezáltal gyermeke számára a családi nyaralás mellett az osztálykirándulásokon, tanulmányi utakon való részvétel is széles körben biztosítottá válik.
  • Illetékmentes a 14. életévét be nem töltött polgár (nem csak az első) személyazonosító igazolvány iránti kérelme, kivéve az elveszett, megsemmisült, megrongálódott okmány cseréje esetén.
  • Ideiglenes személyazonosító igazolvány kiadására kerül sor a magyar állampolgár első személyazonosító igazolvánnyal való ellátásakor, amennyiben nem rendelkezik más, személyazonosításra alkalmas okmánnyal.
  • A közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló 85/2007. (IV. 25.) Korm. rendelet, valamint az oktatási igazolványokról szóló 362/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet szerint a személyazonosításra alkalmas igazolvány az utazási kedvezmények jogszerű igénybevételének is feltétele, amennyiben gyermeke – az igényelt diákigazolvány kiadásáig – az oktatási intézmény által kiállított igazolással rendelkezik.
  • Iskolai beiratkozások alkalmával is szükséges lehet.
  • 20 napon belül elkészül.

Annak érdekében, hogy minél előbb kezében tarthassa gyermeke új okmányát, keressék fel személyesen az Ön által kiválasztott járási, kerületi hivatal okmányirodai ügyfélszolgálatát vagy a Kormányablakot a szükséges iratokkal! (Az ügyintézéshez szükséges dokumentumokról a http://www.kekkh.gov.hu weboldalon részletesen tájékozódhat!)

Az okmányiroda vagy a kormányablak kiválasztásában segítségére lehet a http://kekkh.gov.hu/hu/oik weboldalon található keresőnk, mely nemcsak eligazít, hanem az ügyintézéshez kapcsolódó információkat is megadja.

A gyors és kényelmes ügyintézés érdekében lehetőséget biztosítunk előzetes időpontfoglalásra az ország bármely okmányirodájába és az okmányirodai feladatokat is ellátó kormányablakába, így ennek köszönhetően minimálisra csökkentheti várakozási idejét. A szolgáltatás igénybevételéhez keresse fel a https://ugyintezes.magyarorszag.hu/okmanyiroda weboldalt.

Annak érdekében, hogy naprakész információval rendelkezzen gyermeke okmányának státuszát illetően, a KEKKH weboldalán az Igényelt Okmány Nyomon Követése menüpont alatt tájékozódhat az adott okmány gyártási állapotáról, valamint elkészültéről. (Az okmány elkészültét követően SMS vagy e-mail formájában értesítjük, amennyiben erre vonatkozó igényét jelzi az okmányiroda vagy a kormányablak munkatársánál a személyes ügyintézés során).

Szolgáltatásainkkal vagy az ügyintézéssel kapcsolatos kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal a nap 24 órájában az alábbi elérhetőségek bármelyikén:

Honlap: www.kekkh.gov.hu
E-mail: 1818@1818.hu
Telefonszám: 1818