Személyi igazolvány

szemelyiigazolvany

Tisztelt Szülők!

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény végrehajtásáról szóló 146/1993. (X. 26.) Korm. rendelet szerint köteles állandó személyazonosító igazolvány kiadását kérni az a Magyarországon élő magyar állampolgár, aki nem rendelkezik érvényes útlevéllel vagy kártya formátumú vezetői engedéllyel.

Miért célszerű gyermeke számára személyazonosító igazolványt igényelni?

  • A külföldre utazás joga érvényes személyazonosító igazolvánnyal az EGT-államok területére történő beutazáskor, valamint nemzetközi szerződés alapján gyakorolható, illetve, ha azt EGT-államnak nem minősülő állam belső joga biztosítja. Ezáltal gyermeke számára a családi nyaralás mellett az osztálykirándulásokon, tanulmányi utakon való részvétel is széles körben biztosítottá válik.
  • Illetékmentes a 14. életévét be nem töltött polgár (nem csak az első) személyazonosító igazolvány iránti kérelme, kivéve az elveszett, megsemmisült, megrongálódott okmány cseréje esetén.
  • Ideiglenes személyazonosító igazolvány kiadására kerül sor a magyar állampolgár első személyazonosító igazolvánnyal való ellátásakor.

Annak érdekében, hogy minél előbb kezében tarthassa gyermeke új okmányát, keressék fel személyesen az Ön által kiválasztott járási, kerületi hivatal okmányirodai ügyfélszolgálatát vagy a Kormányablakot a szükséges iratokkal! (Az ügyintézéshez szükséges dokumentumokról a http://www.kekkh.gov.hu weboldalon részletesen tájékozódhat!)

Az okmányiroda kiválasztásában segítségére lehet a http://kekkh.gov.hu/hu/oik weboldalon található keresőnk, mely nemcsak eligazít, hanem az ügyintézéshez kapcsolódó információkat is megadja.

A gyors és kényelmes eljárás érdekében lehetőséget biztosítunk előzetes időpontfoglalásra az ország összes okmányirodájába, így ennek köszönhetően minimálisra csökkentheti várakozási idejét.

További információk a személyi igazolvány igényléséről/menetéről:
http://klain.nagyvenyim.hu/szemelyazonosito-igazolvany/