október 2018

Befizetés

2018. november 5-6. (hétfő-kedd)

07:30-09:00 és 14:30-16:00 óráig

Napközi:
100% – 9800,-Ft
50% – 4900,-Ft

Menza:
100% – 6200,-Ft
50% – 3100,-Ft

Napok száma novemberben: 20 nap.
Napközi: 490 Ft/nap
Menza: 310 Ft/nap

A napközi illetve menza betegség vagy egyéb hiányzás miatti lemondását 9 óráig a 06-30/991-2941 telefonszámon vagy a penzugynv@invitel.hu e-mail címen lehet megtenni.

A napközi illetve menza módosításáról valamint az étkezés lemondásáról (amennyiben következő hónapban már nem kívánják igénybe venni a iskolai étkeztetést) szóló nyilatkozatot kérjük, hogy az előző hónap 25. napjáig szíveskedjenek a penzugynv@invitel.hu címre megküldeni vagy személyesen a Polgármesteri Hivatal pénzügyi osztályán leadni.

Pályaorientációs Nap

2018. október 17-én iskolánkban Pályaorientációs Napot szerveztünk 1.-8. évfolyamon. A kamara felvállalta, hogy lehetőleg minden általános iskolába eljuttatja a pályaorientációt segítő programot. Alsó tagozaton a gyerekek kézműves foglalkozásokon vehettek részt: bőrműves, gyapjúszövés, gyékény, csuhé, faműves, kosárfonás, keramikus koordinátorok segítségével.

5.-6. osztályosok ezen a napon a Papírmúzeumba látogattak el, ahol múzeumlátogatáson vettek részt, papírmerítéssel és a papírgyártás technológiájával ismerkedhettek meg. Filmnézés keretében láthatták a folyamatokat, miközben a környezetvédelemről is beszélgettek. Természetesen a játékos versenyek sem maradhattak el, ahol a hallottakról adhattak számot.

7. osztályosaink szakbemutatókon vehettek részt az iskolában, tájékozódhattak az interneten a pályaorientációs honlapokról, majd tesztet is kitölthettek. Pályaorientációs előadás keretében kaptak érdekes információkat az előttük álló lehetőségekről, milyen szakmákat illetve iskolák közül választhatnak jövőre. A szakmai tájékoztatás után pedig egy játékos, de hasznos vetélkedőn vettek részt koordinátorok segítségével.

8. osztályos tanulóink szintén pályaorientációs előadást hallgathattak meg a tanácsadótól, irányt kapva a továbbtanulás útján, ami számukra most nagyon fontos. Ezután ellátogattak a Lorántffy iskola tanműhelyébe, ahol az induló szakok mutatkoztak be. A prezentációkat követve kipróbálhatták tanulóink a gyakorlatban is ezeket a pályákat: vegyész, fodrász, kozmetikus, egészségügy.

Köszönjük ezt a hasznos és kellemes napot!

Tökbuli

Hagyományainkhoz híven nyolcadikosaink TÖKBULIT szerveztek a felsős diákoknak október 26-án, az őszi szünet előtti pénteken. Idén is nagyon jól sikerült ez a rendezvény. Jó hangulat, kísérteties jelmezek, finom sütik, szendvicsek, üdítők, tombola és sok sok tánc jellemezte ezt a Halloweeni estét. Örülünk, hogy sokan eljöttek és együtt töltötték velünk ezt délutánt.

KÉPEK

Péter Gyöngyi 8.a és Gere Szilvia 8.b osztályfőnökök

Angol körzeti verseny

2018. október 25-én angol nyelvi versenyen vettünk részt a Dunaújvárosi Pannon Oktatási Központ Magángimnáziumban. Halloween vetélkedőt szerveztek angol nyelvből az általános iskolák 6. osztályos tanulói részére. A versenyen a Halloween-nal kapcsolatos játékos és vicces írásbeli és ügyességi feladványokat kellett a diákoknak megoldaniuk 4 fős csapatokban. Kellemes délutánt töltöttünk el!

Csapatunk II. helyezést ért el. Csapat tagjai: Komáromi Izabel, Kiss Gréta, Takács Nikolett és Wágner Lili

Felkészítő tanár: Gere Szilvia

KÉPEK

Gratulálunk!

Fejér megye értékei

Iskolánk novemberi programjai

Rendhagyó október 23-a

Az 1956-os forradalom a 20. század magyar történelmének egyik legfontosabb eseménye volt. Békés tüntetéssel kezdődött, amely végül a felkelők ellenállásának felszámolásával ért véget. Ma pirosbetűs ünnep. Nemzeti ünnep, melyen megemlékezünk azokról a fiatalokról, nőkről és férfiakról, akik ekkor magasba emelték zászlót azért, hogy végre eljöhessen a vágyott szabadság.

Október 23-ról nem könnyű általános iskolásoknak beszélni, műsort készíteni, ezért ebben a tanévben rendhagyó módon emlékeztünk meg erről a napról.

A szikrázó őszi napsütésben összegyűlt az iskola apraja-nagyja az udvaron, ahol együtt énekeltük el a Himnuszt, majd Tamási Lajos: Piros a vér a pesti utcán című versét hallgattuk meg nyolcadikos diákjaink előadásában. Kórusunk most is csodálatos dallal tette emlékezetessé a délelőttöt, melynek hallgatása közben elgondolkodhattunk azon, milyen jó nekünk, hogy békében élethetünk.

A rövid megemlékezés után minden osztály felvonult a termébe és játékos vetélkedőn vett részt, melyen az alsó tagozatosok kirakóztak, címert színeztek és memóriakártyák, interaktív játékok segítségével ismerkedhettek meg a kor eszközeivel, jelképeivel.

A felső tagozatosok csoportmunkában dolgoztak: térkép segítségével keresték meg az események helyszíneit, megismerkedtek a skandált jelszavakkal és jelmondatokkal, szókeresőben találhattak rá az 1956-os Nagy Imre-kormány minisztereinek neveire, és sakklépésben keresték meg híres költőnk nevét és versének címét. A csapatok munkáját az együttműködés jellemezte, hiszen minden csoport feladatának megoldását fel kellett használniuk ahhoz, hogy egy közös megoldást megkapjanak.

Bízom abban, hogy a vetélkedő által iskolánk tanulói nemcsak egy feledhető tanórát kaptak, hanem egy emlékezetes, rendhagyó  történelemórát 1956 hőseivel.

KÉPEK

Tóthné Kolmankó Diána

Látogatás a Dunai Vasműben

A 8.a osztály 2018. október 12-én (pénteken) betekintést nyert a Vasmű életébe. Először egy kisfilmet néztünk meg, mely a régmúlttól napjainkig mutatta be az emberek „Vasműs” életét, láthattuk, hogy a munka nemcsak az üzemekben, hanem laborokban is folyik. Több generáció élete függ az üzem működésétől a városban és környékén. Sisakokkal, védőszemüvegekkel és kisrádióval felszerelve megnéztük a nyersvas majd az acél előállításának folyamatát. Mindeközben folyamatos tájékoztatót hallgattunk a rádión keresztül.

A gyárlátogatás nagyon érdekes volt mindenki számára, mert élőben nézhettünk „óriási csillagszórót” és a „láva fortyogását”. Azt gondolom, hogy a látogatáson szerzett tapasztalatoknak és tudásnak a gyerekek hasznát veszik a jövőben.

Péter Gyöngyi

Diákolimpia

A Nagyvenyimi Kossuth Lajos Általános Iskola IV. korcsportos fiú diákjai

2018. október 4-én részt vettek a Fejér Megyei Labdarúgó Diákolimpia őszi fordulóján. Résztvevő iskolák: Előszállás és Nagyvenyim volt (Rácalmás nem jött el).

Egy mérkőzésre került sor, melyet magabiztos győzelemmel zártunk. A fiúk az első pillanattól kezükbe vették az irányítást, ami egy nagyarányú győzelmet eredményezett, így nagy lépést tettek a körzeti döntőbe való továbbjutásért.

Végeredmény:

Árpád Fejedelem Általános Iskola, Előszállás 0 – 22 Kossuth Lajos Általános Iskola, Nagyvenyim

Góllövők: Sipeki Marcell 6, Kiss László 5, Kiss Benedek 2, Kiss Gergely 2, Jáki Martin 2, Baladik Ferenc 2, Rakonczai Zoltán 1, Kiss Márk 1, Bartos József 1

Csapat tagjai: Baladik Ferenc, Bartos József, Jáki Martin, Kiss Benedek, Kiss Gergely, Kiss László, Kiss Márk, Rakonczai Zoltán, Sipeki Marcell, Szentesi Gergő Felkészítő tanár: Kürti Viktor

Gratulálunk a fiúknak a kiváló teljesítményért!

Megemlékezés az aradi vértanúkról

Október 6-a mindmáig gyásznap a magyar emberek életében. A szabadságharcot követően Ferenc József császár tizenhárom magyar honvédtábornokot ítéltetett halálra azért, mert mindannyian ugyanazon ügyért harcoltak:

a magyar szabadságért és a haza megújulásáért.

A halálra ítélt katonai vezetők mindegyike kész volt életét áldozni a közös célért. „Becsület, hazafiasság, büszkeség, nagylelkűség, szentség” – jelzők, melyek a nemzet vértanúit illetik.
A történelem, kiváltképp a magyar nemzet soha nem felejti emléküket. Nemkülönben a Nagyvenyimi Kossuth Lajos Általános Iskola, ahol a 6.osztályos tanulók színvonalas és egyben elgondolkodtató történelmi betekintést nyújtottak tanáraiknak, diáktársaiknak.
Műsoruk mélyrehatóan mutatta be Kölcsey Himnuszának alaptézisét: a magyar nép zivataros századait, vereségeit, emlékeit és talpra állásukat.

KÉPEK

Hartyányi Edit és Becze Gábor osztályfőnökök