január 2024

Grundbirkózás

Több mint 45 évvel ezelőtt egy sportújságíró álmodta meg, és dolgozta ki a grundbirkózás szabályait, azzal az alapötlettel, „Ha van grundfoci, miért ne lehetne grundbirkózás is?” . Ezzel az ötletével csatlakozott az akkor meghirdetett Edzett ifjúságért mozgalomhoz. Ez afféle keret volt, amibe minden belefért, ami azt célozta, hogy minél több fiatal sportoljon minél rendszeresebben. A grundbirkózást azóta felkarolta az oktatási tárca, választható tantervi anyaggá minősítette, a Magyar Diáksport Szövetség pedig diákolimpiai sportággá tette. A 2023/24 tanév 193 csapattal rekord létszámú nevezést hozott. Az országos elődöntőket hat helyszínen rendezték meg. A Közép-Dunántúl selejtezőjének a Mezőfalvi Petőfi Sándor Általános Iskola adott otthont. A viszontagságos időjárási körülmények ellenére, a két korosztályban érkező 29 csapat 216 versenyzője képviselte iskoláját. A szabályrendszer egyszerű, talán pont ezért, az egészséges virtussal megáldott gyerekek csatája sokszor gigászi küzdelmeket hozott. A zsúfolásig megtelt tornateremben visszhangzott a testnevelők, csapattársak, és a népes szurkolótáborok buzdítása. Az iskoláknak hét súlycsoportban kellett kiállítani versenyzőt, és az egyéni eredményekből származtatták a végső eredményt. A venyimi iskolások nagyon kitettek magukért, hiszen a három csapatunkból kettő dobogóra állhatott, egy pedig az ötödik helyen végzett.
Csapattagok:
I. korcsoport
Pötör Barnabás
Kleiber István
Kollányi Botond
Rodek Márk
Gergő Zétény
Udvardi Dániel
Nepel Olivér
Horváth Ármin
A csapat a III. helyen végzett
II. korcsoport „A”
Faragó Félix
Szabó-Gyarmati Dávid
Szélpál-Stadler Benett
Hir Tamás
Boldis Bence
Szalona Mihály
Gál Noel Dylan
Beró Botond Bence
A csapat az V. helyen végzett
II. korcsoport „B”
Drávicz Roland
Surján Donát
Szabó Maximilián Brendon
Kollányi Zoltán
Győri Milán
Nagy János Kevin
Kamondy Bálint

A magyar kultúra napja

Eme jeles napot 1989. január 22-e óta ünnepeljük annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban, ezen a napon befejezte a Himnusz kéziratának megírását. Ezzel az alkotás hivatalosan is nemzeti himnuszunkká lett.
A kifejezést értelmezve elmondhatjuk, hogy magyar kultúra minden olyan kultúra, amely bármely módon a magyar néphez köthető. A műveltség, történelmünk, hagyományaink, népdalkincsünk, népmeséink, népmondáink, szellemi alkotások sokasága, ékes városaink, kicsiny falvaink, mind-mind arról tanúskodnak, hogy magyarok vagyunk – magyar kultúrával.
Iskolánk január 22-én rövid műsorral ünnepelt, a Himnusz nyolc versszakának elszavalásával minden egyes tanulónk az esemény részesévé vált.

Sportfesztivál

Sportfesztivál
2024. 01. 19-én Sportfesztivált tartottunk iskolánkban, ahol a felsős fiúk fociban és kötélhúzásban mérettették meg magukat, mindeközben a lányok pedig több, könnyedebb mozgásforma közül választhattak (jóga, ügyességi kötélpálya, labdajátékok, tánc).
A programban a diákokon kívül a felsős osztályfőnökök is részt vettek, a programnak és a jókedvnek köszönhetően szinte elvegyültek a gyerekek között.