Rendhagyó október 23-a

Az 1956-os forradalom a 20. század magyar történelmének egyik legfontosabb eseménye volt. Békés tüntetéssel kezdődött, amely végül a felkelők ellenállásának felszámolásával ért véget. Ma pirosbetűs ünnep. Nemzeti ünnep, melyen megemlékezünk azokról a fiatalokról, nőkről és férfiakról, akik ekkor magasba emelték zászlót azért, hogy végre eljöhessen a vágyott szabadság.

Október 23-ról nem könnyű általános iskolásoknak beszélni, műsort készíteni, ezért ebben a tanévben rendhagyó módon emlékeztünk meg erről a napról.

A szikrázó őszi napsütésben összegyűlt az iskola apraja-nagyja az udvaron, ahol együtt énekeltük el a Himnuszt, majd Tamási Lajos: Piros a vér a pesti utcán című versét hallgattuk meg nyolcadikos diákjaink előadásában. Kórusunk most is csodálatos dallal tette emlékezetessé a délelőttöt, melynek hallgatása közben elgondolkodhattunk azon, milyen jó nekünk, hogy békében élethetünk.

A rövid megemlékezés után minden osztály felvonult a termébe és játékos vetélkedőn vett részt, melyen az alsó tagozatosok kirakóztak, címert színeztek és memóriakártyák, interaktív játékok segítségével ismerkedhettek meg a kor eszközeivel, jelképeivel.

A felső tagozatosok csoportmunkában dolgoztak: térkép segítségével keresték meg az események helyszíneit, megismerkedtek a skandált jelszavakkal és jelmondatokkal, szókeresőben találhattak rá az 1956-os Nagy Imre-kormány minisztereinek neveire, és sakklépésben keresték meg híres költőnk nevét és versének címét. A csapatok munkáját az együttműködés jellemezte, hiszen minden csoport feladatának megoldását fel kellett használniuk ahhoz, hogy egy közös megoldást megkapjanak.

Bízom abban, hogy a vetélkedő által iskolánk tanulói nemcsak egy feledhető tanórát kaptak, hanem egy emlékezetes, rendhagyó  történelemórát 1956 hőseivel.

KÉPEK

Tóthné Kolmankó Diána